Turska / Side

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj, smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru, na oko 75 km udaljenosti od Antalije. Prelepa obala Sidea i njegove plaže, čine ga jednim od omiljenih turskih letovališta. Plaže Sidea poznate su kao istočna i zapadna plaža, obe su pešcane, prekrivene zlatnim peskom.

Zapadna plaža nudi brojne mogućnosti za uživanje u sportovima na vodi, kao što su skijanje na vodi i parasejling, a organizuju se i čamac ture do vrlo dobrih mesta za ronjenje i pecanje. Priobalje je plitko, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa malom decom. Istocna plaža je manje prometna i manje razvijena u odnosu na zapadnu, u nekim delovima ona je kamenita, često pri ulasku u vodu.

Ovde uglavnom dolazi lokalno stanovništvo. Side je primorski grad koga karakteriše mešavina drevnog i modernog, što ćete videti kada prošetate duž ulice koja je postojala i mnogo vekova ranije, a danas se tu nalaze prodavnice i otmeni restorani. U periodu rimske vlasti je uznapredovao, što se i danas može videti po ostatku brojnih zidina iz toga doba. Neke legende kažu da je predstavljao tajno mesto sastajanja čuvene Kleopatre i Marka Antonija.

Side obiluje restoranima i tavernama u kojima možete probati tradicionalne turske specijalitete. Stari deo grada ima dosta barova i diskoteka, ali Side nije mesto za koga se prvenstveno vezuje epitet fantastičnih noćnih provoda.

Tradicionalni suvenir u Turskoj je Nazar (evil eye stone) koji možete videti u različitim varijantama i na svakom koraku. Ovaj simbol potiče iz turske mitologije i osnovna mu je funkcija da štiti od uroka. Okruglog je oblika, sa koncentričnim krugovima različitih boja, najcešće su napravljeni suveniri od stakla. Neki ga zovu plavim okom, jer najviše ih ima u plavoj boji...

Ponuda hotela

Bosphorus Sorgun Hotel 5*

Bosphorus Sorgun Hotel 5*

Novoizgradjeni hotel nalazi se u blizini tuističke zone Sorgun, od grada Side udaljen 5km, a od aerodroma u Antaliji 54km.

Maya World Hotel Side 4*

Maya World Hotel Side 4*

Nov hotel, otvoren 2013.godine, nalazi se u regiji Titreyengöl Kumköy, na 400m od privatne peščane plaže na kojoj su suncobrani i ležaljke besplatn

Port River Hotel & Spa 5*

Port River Hotel & Spa 5*

Hotel je otvoren 15.06.2015. godine, nalazi se na 7 km udaljenosti od grada Side, 5km od Manavgata a od aerodroma u Antaliji 65 km.

Royal Alhambra Palace 5*

Royal Alhambra Palace 5*

Na površini od 60.000m2, iz lanca Stone Group hotela 2012.godine otvoren je hotel Royal Alhambra Palace.

Royal Taj Mahal Hotel 5*

Royal Taj Mahal Hotel 5*

Nov hotelski kompleks iz lanca Stone Hotela, čije je otvaranje u junu 2015.godine.